В АГ болницата във Варна посрещат Бабинден със 110 новородени януарски бебета

Днешният ден е голям празник в българския обреден календар и дава тържествен завършек на цикъла на Рождественските празници. Бабинден идва от езическите праславянски времена и преминава през всички епохи на съществуване на българската народност, като почит и благослов към жената, която помага на идването на новия живот. Официално от 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и празник на гинеколозите и акушерките.

В настоящите трудни времена, когато човечеството е изправено пред предизвикателствата на световна пандемия, този празник добива ново звучене и особена необходимост, защото носи оптимизъм, надежда, утвърждаване и вяра в живота, който пребъдва  и тържествува въпреки всичко.

Както всяка година празникът бе отбелязан по традиция с обредно поливане на ръце на д-р Иван Танев и акушерка Теменужка Евлогиева.  Тържественият водосвет се обслужи от Негово Високо Преосвещенство Митрополит Йоан. По случай професионалният празник на родилната помощ, АГ Болница получи поздравления от кмета на Община Варна, Ректора на МУ – Варна и Председателя на БЛС.

Управителят проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н. и целия екип на болницата поздравява всички свои колеги по случай празника: „В ден, като този искаме да изразим своята признателност и уважение към усилията, които полагате ежедневно за раждането на нашите деца. Пожелаваме Ви  да продължавате със същата всеотдайност и старание да упражнявате високохуманната ни професия, да поемате в ръцете си все повече новородени и да ставате свидетели на най-голямото чудо – появата на нов живот. Нека бъдат изпълнени с положителни емоции работните ни дни, нека старанията ни бъдат високо оценени с уважение и признателност от страна на нашите пациенти! Пожелаваме на всички здраве, увереност и успехи! Нека с наша помощ се раждат повече здрави деца!“

От начолото на годината до днешният празник в АГ Болнишца са пролакали 110 новородени, 54 момиченца и 56 момченца, като своеобразен рекорд е 18 януари, когато се родиха дванадесет бебета, 7 момченца и 5 момиченца тризначки. През Неонатологичното отделение са преминали 21 недоносени бебета. Най-младата януарска майка е едва 16-годишна, а най-зрялата е на 49 години. 

АГ-болницата завърши 2021 година с 2006 новородени, от които 314 са били недоносени. Най-мъничкото бебче, което е било отгледано в неонатологията на СБАГАЛ, е било едва 580 грама. Лекарите са помогнали на бял свят да се появят 67 двойки близнаци и 2 тройка. 

Защо да изберете нас?

Имамче честта да ви дарим с отлично медицинско обслужване

Неонатологичното отделение е единственото отделение в Североизточна България отговарящо напълно на Медицинския стандарт по неотатология за ІІІ ниво на компетентност за интензивно лечение, специални грижи и първична реанимация за рискови новородени.
1
квалификация и медицинско оборудване
2
Лечебното заведение е едно от водещите при лечение на гинекологични заболявания, включително и онкогинекология.
3
Защо да изберете нас?
4
единствената СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ И НЕОНАТОЛОГИЯ за активно лечение за Североизточна България
5
В отделението за интензивно лечение на високорискови новородени деца се обслужват новородените с ниско и екстремно ниско тегло при раждането от цяла Североизточна България.
6
В СБАГАЛ Проф. д-р. Д. Стаматов – Варна“ ЕООД успешно се развиват нови здравни услуги