На басейн с коремче

Поддържането на добра форма за съвременните жени се превръща в норма. По време на бременност със сигуност ще се срещнете с мнение “ това не е позволено“. Пред болшинството от бъдещите майки стои въпросът „ Аз може ли плувам през този така сакрален за мен период, очаквайки своята рожба?“
Според Американския колеж по Акушество и гинекология, плуването е една от най-безопасните форми на упражнения по време на бременност. В същото време посещението на басейна, освен полезна физическа активност, дава положително и отлично настроение. Има доказателства, че физическата активност по време на бременност е свързана с намалена продължителност на раждането и намален риск от усложненията по време на бременността и раждането. Важно е да се отбележи, че гмуркане, водни ски и други екстремни форми на воден спорт са противопоказани, поради риск от нараняване.

Защо плуване?

Периода на бременността натоварва особено сериозно мускулатурата на гърба, областта на корема, тазовото дъно и коленете на жената. Плуването осигурява упражнение с малко въздействие с няколко допълнителни предимства.

Ползи
Положителният ефект на водата върху тялото е несравним. На първо място, намалява натоварването на гръбначния стълб, а водата масажира цялото тяло, оптимизирайки притока на кръв, особено в проблемните зони. Метаболизмът се активира. Нероденото бебе получава повече кислород и хранителни вещества.
Под въздействието на водното налягане се увеличава дълбочината на дишането и работата на сърцето. Да не забравяме и факта, че времето, прекарано в басейна, носи психологическа релаксация и добро настроение.
По-добър сън! Подобно на много форми на аеробни упражнения, по-добрият нощен сън може да се дължи на прекарването на известно време в басейна. Тъй като сънят може да бъде труден в различни моменти по време на бременността, това е предимство, което не бива да се пренебрегва.
Водата може да бъде чудесна форма за облекчаване на болката, особено по време на бременност, когато може да изпитвате подуване или дискомфорт поради наддаване на тегло. ( при отсъствие на отклонения или усложниния).
Има много класове по аеробика, пригодени за удоволствие във водата. Zumba в басейна ви кара да танцувате с допълнителна съпротива.
Акваджогингът е прекрасен за бегачи, които не се чувстват комфортно при въздействие в по-късна бременност.

Препоръки

От медицинска гледна точка басейнът облекчава дискомфорта от увеличеното тегло. Ако бременността е безпроблемна, няма противопоказания за посещението на басейн, стига да се спазват добрата хигиена и да не се прекалява с физическото натоварване. Обикновено плуването може да се извършва безопасно и през трите тримесечия от бременността. Няма нужда да се притеснявате за спиране, след като достигнете определен момент от бременността си.
Посещението на минерални басейни с топла вода не се препоръчва!
Препоръчилно е всяко посещение да е не по-дълго от 30 мин, 2-3 до 5 пъти седмично.
Добре е да плувате в отопляем басейн, когато сте бременна. Плуването в хлориран басейн не е вредно за вас или вашето бебе.Повечето отопляеми басейни са около 30 ° C, което няма да доведе до прегряване. Няма препоръчителна горна граница на температурата, но диапазона от 27C до 33C се смята за безопасен за плуване и аквааеробика.
Важен за вашия комфорт е внимателния подбор на бански костюм, съобразен с напредналостта на бременността, с цел да се предотврати компресия в областта на нарастващото ви коремче и дискомфорт.
Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър с минимум SPF 30, когато плувате на открито, за да избегнете изгаряния. Не забравяйте да прилагате често слънцезащитни продукти и помислете за избягване на плуването на открито между часовете от 10 до 16 часа, когато пряката слънчева светлина е най-активна.
Останете хидратирани. В топлите месеци дехидроатацията е особено често явление. Охлаждащото усещане на водата променя възприятието за жажда. Приемайте достатъчно количество течности, дори по време на водните тренировки. Избягвайте алкохолни напитки или напитки с високо съдържание на кофеин, които също ще насърчат дехидратацията.
Винаги плувайте с член на семейството или приятел (при липса на инструктор). Ако плувате в район без спасител, не забравяйте да 'вземете със себе си приятел.

Вреди
По време на бременност телесната Ви температура не трябва да се повишава над 39 ° C. Това може лесно да се случи, ако прекарате повече от 10 минути в гореща вана с температура на водата от 40 ° C. Седенето във водоем, който е по-топъл от температурата на тялото ви, ще повиши температурата ви, независимо дали става дума за спа зона, горещи извори или гореща вана.

Тази предпазна мярка е особено важна през първия триместър, когато повишаването на температурата може да причини вродени дефекти, като дефекти на мозъка и гръбначния стълб на бебчето ви.
Избягвайте да плувате по време на бременност, ако водата е твърде студена или при неблагоприятни метеорологични условия.
Бременните жени могат да бъдат изложени на вредни микроби (микроорганизми), докато плуват в открити води. Бъдещите майки могат да бъдат по-склонни към инфекции, пренасяни чрез вода, тъй като имунната система може да се промени по време на бременност и да са по-малко устойчиви на инфекции.
Плуването може да стане опасно по време на бременност, ако жената се пренатовари. Подобно на всички форми на упражнения по време на бременност, трябва да спрете плуването, ако започнете да чувствате гадене, стане ви твърде горещо, гла воболие, болка в гърдите, мускулна слабост, или при поява на вагинално течение, кървене, болки в корема и таза, маточни контракции. Незабавно прекратете тренировката си и се свържете с вашия лекар.
В случай на заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане басейнът и плуването са противопоказани за бъдещите майки. Лекарите не препоръчват посещението на басейн при бременни с хронични бъбречни заболявания, цистит и кожни проблеми. Следните усложниения по време на бременност са противопоказание за спортуване: серклаж, плацента превия, прееклампсия, преждевременно раждане, тежка анемия.

Подходящ стилове за бъдещи майки
Много зависи от срока на бременността. Най-често на бременните жени се препоръчва да практикуват аеробика по индивидуална схема. През първия триместър не се налагат ограничения (освен при проблемна бременност). Обикновено гръбният стил се счита за безопасен, тъй като водната опора отнема натиска от гръбначния стълб и големите кръвоносни съдове („куха вена“). Следователно има минимален ефект върху притока на кръв към плацентата по време на плуване по гръб в антенаталния период. След втория триместър скоростта и спортните стилове на плуване, които изискват максимално натоварване, не са подходящи.

Консултант: Д-р Златка Димитрова

Защо да изберете нас?

Имамче честта да ви дарим с отлично медицинско обслужване

Неонатологичното отделение е единственото отделение в Североизточна България отговарящо напълно на Медицинския стандарт по неотатология за ІІІ ниво на компетентност за интензивно лечение, специални грижи и първична реанимация за рискови новородени.
1
квалификация и медицинско оборудване
2
Лечебното заведение е едно от водещите при лечение на гинекологични заболявания, включително и онкогинекология.
3
Защо да изберете нас?
4
единствената СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ И НЕОНАТОЛОГИЯ за активно лечение за Североизточна България
5
В отделението за интензивно лечение на високорискови новородени деца се обслужват новородените с ниско и екстремно ниско тегло при раждането от цяла Североизточна България.
6
В СБАГАЛ Проф. д-р. Д. Стаматов – Варна“ ЕООД успешно се развиват нови здравни услуги